Cele 22 de arcane majore din tarot

 

 

 

Abia de aici poate incepe discutia despre semnificatia arcanelor majore din tarot.

Stiu ca interpretarea lamelor de tarot este o chestiune de stiinta si arta in egala masura.Stiinta ,pentru ca in reprezentarile grafice sunt ascunse invataturi adanci despre univers,energii,devenire si echilibre.De fapt,tarotul este o carte de fizica cuantica in 22 de pagini.Reprezentarea grafica este cea care a facut posibila transmiterea nealterata a elementelor  de-a lungul miilor de ani.

Poate ca ar fi bine sa incepem discutia de la aparitia artei divinatiei si de la radacinile puternic stiintifice ale acesteia. Mileniile trecute au fost dominate de mirarea oamenilor in fata fenomenelor naturale care ii inconjurau.In modfiresc,ei au incercat sa gaseasca explicatii cat mai propiate de viata lor de zi cu zi si ,mai mult chiar,au incercat sa interpreteze unele semne in folosul lor.De multe ori,rezultatele predictiilor se manifestau,in cea mai mare parte pentru ca erau bazate pe scheme logice de  statistica empirica.Din alt punct de vedere,rezultatele se manifestau si pentru ca aceia care le propovaduiau erau inzestrati cu o cunoastere de tip global,la nivel universal,pe care o foloseau cu bun simt si perspicacitate. Deci,nu trebuie sa privim cu rautate sau criticism exagerat ,ghicitorii din vvechime,ei fiind precursorii statisticienilor din zilele noastre,doar ca lucrau in alt registru de valori- registrul simbolurilor-.

la granita dintre cunoasterea condensata in cel mai puternic mod si exprimarea simbolica,se naste tarotul.Controversat si hulit,condamnat si proscris,tarotul continua sa ne arate cu claritate mersul universului,al vietii noastre si tainele creatiei.

Chiar daca se pare ca este promovat de regele Solomon,un personaj de forta al culturii ebraice,tarotul a s uferit multe adaugiri si cizelari in contact cu cultura araba,prin intermediul careia a ajuns in Europa.De fapt,tot difuziunii arabe,ii datoreaza universalitatea  sa de azi.

In ceea ce priveste aspectul lamelor,acesta s-a modificat mult in functied de epoca si yona geografica,si chiar in functie de contactul cu diferite culturi si religii,fiecare dintre ele dorind sa-si puna amprenta asupra simbolisticii lamelor.